Αξιοθέατα της Λήμνου

Αρχαιολογικοί χώροι και αξιοθέατα

Κάστρο της Μύρινας
Χτισμένο στις αρχές του 12ου αιώνα πάνω σε αρχαία πελασγικά τείχη, το Κάστρο της Μύρινας δεσπόζει πάνω από την πόλη και χωρίζει τον ρωμαίϊκο από τον τούρκικο γιαλό. Τη σημερινή μορφή του την απέκτησε κατά την Ενετοκρατία. Είναι το μεγαλύτερο σε έκταση οχυρό του Αιγαίου και θεωρείται ένα από τα καλύτερα διατηρημένα της Ελλάδας.
Σήμερα, μέσα στα χαλάσματα ζουν αγριοκάτσικα και ελάφια του είδους πλατώνι, που μεταφέρθηκαν εδώ από την Ρόδο πριν από μερικές δεκαετίες.
Το κάστρο είναι ανοιχτό όλο το χρόνο και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το Ιερό της Αρτέμιδος
Ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Λήμνου είναι το Ιερό της Αρτέμιδος, προστάτιδας της Μύρινας κατά τους αρχαίους χρόνους. Βρίσκεται στην τοποθεσία Αυλώνας της Μύρινας και ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια της ανέγερσης του ξενοδοχείου Porto Myrina Hotel. Με την ολοκλήρωση των ανασκαφών, το 1993, ο χώρος ανακηρύχτηκε επίσημα αρχαιολογικός. Το Ιερό της Αρτέμιδος βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ξενοδοχείου και είναι επισκέψιμο από το κοινό εντελώς δωρεάν.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, το Ιερό της Αρτέμιδος ήταν ενεργό για περισσότερους από οκτώ αιώνες, από την αρχαϊκή έως και την ελληνιστική περίοδο.

Πολιόχνη
Η Πολιόχνη, είναι ένας αρχαιολογικός τόπος στην ανατολική ακτή της Λήμνου, στη θέση Καμίνια και θεωρείται ως μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης. Είναι γνωστή και με το όνομα Επτάπολις, καθώς με τις ανασκαφές αποκαλύφθηκαν επτά διαδοχικοί οικισμοί, χτισμένοι ο ένας πάνω στα θεμέλια του άλλου. Εκεί βρίσκεται το αρχαιότερο βουλευτήριο της Ευρώπης όπου μαρτυρεί ότι η δημοκρατία γεννήθηκε στη Λήμνο. Στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται και το Μουσείο Προϊστορικού Οικισμού Πολιόχνης, το οποίο συγκεντρώνει πολλά και σημαντικά ευρήματα

Ηφαιστεία
Κοντά στο Κοντοπούλι προς τα βορειοανατολικά βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ηφαιστείας, η μεγαλύτερη πόλη της Λήμνου επί 22 αιώνες!
Η πόλη που ήταν αφιερωμένη στο θεό-προστάτη της μεταλλουργίας, τον Ήφαιστο, είναι χτισμένη πάνω σε μια χερσόνησο που σχηματίζει δύο φυσικά λιμάνια.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν φέρει στο φως το θέατρο της Ηφαιστείας που θεωρείται από τα σπουδαιότερα του αρχαίου ελληνικού κόσμου, κατοικίες, νεκροπόλεις, λουτρά, πηγάδια, πλήθος από αντικείμενα, το ιερό της Μεγάλης Θεάς και ένα τεράστιο κτίριο (πιθανόν το ανάκτορο και ο λαβύρινθος της Λήμνου κατά τον Πλίνιο).

Καβείρια
Το ιερό των Καβείρων βρίσκονται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, 3 χιλιόμετρα από τον αρχαιολογικό χώρο της Ηφαιστείας. Θεωρείται ο αρχαιότερος και ένας από τους σημαντικότερους λατρευτικούς χώρους όπου τελούνταν τα απόκρυφα Καβείρια Μυστήρια προς τιμή των Καβείρων, απογόνων του Ηφαίστου κατά την ελληνική αρχαιότητα..
Η περιοχή ανασκάφηκε από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας το 1937-39, αλλά έρευνες στο σημείο βρίσκονται συνεχώς σε εξέλιξη.
Εκεί βρίσκεται και η θρυλούμενη σπηλιά του Φιλοκτήτη λίγο πιο κάτω στη ακτή των Καβειρίων όπου κατά την μυθολογία εκεί είχε μεταφερθεί από τους συντρόφους του ο Ομηρικός ήρωας έπειτα από δάγκωμα φιδιού ελπίζοντας πως θα γιατρευτεί.

Αμμοθίνες
Ένα φαινόμενο που θυμίζει πραγματική έρημο: εντυπωσιακοί σχηματισμοί από λεπτή άμμο συνθέτουν ένα ανεπανάληπτο και σαγηνευτικό τοπίο, το οποίο διακόπτεται μόνο από μερικά σκόρπια φρύγανα. Οι Αμμοθίνες βρίσκονται στην περιοχή Γομάτι σε μια έκταση 70 περίπου στρεμμάτων. Ιδανικό μέρος για περιήγηση και φωτογράφηση.

Φαρακλό
Στη βόρεια πλευρά του νησιού, κοντά στο χωριό Προπούλι δίπλα στη θάλασσα, βρίσκεται το Φαρακλό. Πρόκειται για ένα σπάνιο γεωλογικό αξιοθέατο μοναδικής ομορφιάς που χαρακτηρίζεται από τα υπέροχα ηφαιστειογενή μορφώματα, τους γραφικούς ορμίσκους και τα αλλόκοτα σχήματα και τα απίθανα χρώματα των βράχων.

Υγροβιότοποι
Στα ανατολικά του νησιού στις περιοχές Χορταρόλιμνη, Ασπρόλιμνη και Αλυκή εκτείνονται σημαντικότατοι υγροβιότοποι, συνολικής έκτασης 18.000 στρεμμάτων. Η ορνιθοπανίδα της περιοχής περιλαμβάνει πλήθος από μεταναστευτικά και ενδημικά είδη, όπως: φλαμίγκο, ερωδιούς, πέρδικες, κιρκινέζια, καστανόπαπιες, κύκνους, μαυροπετρίτες, τριγώνια κλπ.

Παναγία Κακαβιώτισσα
Μια ευχάριστη πεζοπορική διαδρομή λίγων χιλιομέτρων που ξεκινά κοντά στο χωριό Θάνος, θα σας οδηγήσει μέσα από ένα Λημνιακό τοπίο άγριας ομορφιάς στο ξωκλήσι της Παναγίας της Κακαβιώτισσας.
Σήμα κατατεθέν της Λήμνου, το ξωκλήσι αυτό είναι το μοναδικό ασκεπές στον κόσμο και είναι χτισμένο σε μια εντυπωσιακή σπηλιά. Κάθε ΛαμπροΤρίτη οι πιστοί ανεβάζουν την εικόνα της Παναγίας στο εξωκκλήσι και πλήθος από προσκυνητές συρρέει για τη γιορτή.